Заедно с Русия и Турция трета страна ще гарантира безопасността на

...
Заедно с Русия и Турция трета страна ще гарантира безопасността на
Коментари Харесай

Лавров: Трета страна гарантира безопасността на корабите, пренасящи зърно от Украйна

Заедно с Русия и Турция трета страна ще подсигурява сигурността на корабите с украинско зърно в Черно море. Това ще бъде несъмнено по-късно.

Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от " Интерфакс ". Той направи изказването по време на среща с непрекъснатите представители на страните членки на Лигата на арабските страни в Кайро.

" В Истанбул успяхме да реализираме съглашение: Украйна се занимава с разминиране, пуска кораби в намерено море, а Русия, Турция и различен участник, който ще бъде избран, ескортира кораба до Босфора ", сподели Лавров.

Той означи, че меморандумът сред Русия и Организация на обединените нации, подписан по едно и също време със споразуменията в Истанбул, " задължава генералния секретар на Организация на обединените нации да стартира процеса, да убеди западните страни и да ги накара да вземат решение за унищожаване на всички ограничавания ", наложени върху износа на съветско зърно.

Както акцентира министърът, макар обстоятелството, че храните не попадат непосредствено в антируските ограничавания, бяха наложени ограничения върху опцията съветски кораби с храна да влизат в непознати пристанища, задгранични кораби да влизат в съветски пристанища за зърно, както и механизмите за заплащане и застраховка, това утежни международната продоволствена рецесия.

Тази рецесия, добави Лавров, не е по виновност на Русия, а поради спирането на веригите за доставки по отношение на пандемията от ковид, неконтролираното отпечатване на пари в Съединени американски щати и Европейски Съюз за заплащане на храна и медикаменти. За това способстваха и сушите, които настъпиха в района на Северна Африка четири следващи години.

На 22 юли в Истанбул бяха подписани два меморандума: за разпоредбите за експорт на украинско зърно и други селскостопански артикули от пристанищата на страната, както и за присъединяване на Организация на обединените нации в премахването на разнообразни ограничавания върху износа на съветски селскостопански артикули и торове към международните пазари.

Припомняме, че по-рано в Кайро Лавров съобщи, че Русия няма предразсъдъци за обновяване на преговорите с Украйна по необятен кръг въпроси, само че в Киев декларират първична нужда от военна победа над Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР